Experiment för utopier Aktuellt

På torget

Ett gemensamt experiment där olika verk möts och samarbeten har utvecklats.

Torget utanför Ystad konstmuseum är en del av utställningen Experiment för utopier. Det är ett gemensamt experiment med möten mellan utställningens verk och plats för samarbeten. Boende kring torget, utställningens- och turistbyråns besökare möts och engageras i kultivering och i ett för torget ovanligt odlingslandskap. Malin Lobell och Gunnel Pettersson står för den övergripande gestaltningen. Fälten och odlingarna följer plattsättningsmönstret och skalan på torget.

Gestaltningens innehåll:
Madeleine Tunbjer &  Clea van Berkels ”Borderland” är några centimeter höga örter och mossor hämtade från en övergiven industrianläggning (”The Syrup Line”) i Gärsnäs. Dessa har flyttats till Ystad och kilats ner mellan huskroppen och plattsättningen på och vid ena sidan av trappan.  ”Borderland” ger en föraning  om en ny tid.

På bordets skiva är Anders Emilsons dikter ”Utopiska fragment” inbrända. Bordets utformning är ett samarbete mellan Anders Emilson, Malin Lobell och Gunnel Pettersson.

I Peter Ojsterseks dome, som är ett växthus, odlas dahlior av sorten ”Wildform Duft”. En ljussättning visar siluetterna av dahliorna nattetid. Verket är kopplad till filmen ”Sökandet efter Nagels odorant” som är ett samarbete med Håkan Carlbrand och som visas inne på konstmuseet. De två delarna kopplas samman via hemsidan www.dahlia-odorant.com

Körvelbädden är en del av Kristina Lindströms & Åsa Ståhls Un/Making studio med ”un/making” av plastsugrör. Här blir det lakridssmakande sugrör av körvelstjälken.
Bilderna på Malin Lobells ”We are the Plan(ts) /Skogsträdgården” springer över i ytterligare en graverad bild som finns på kanten till körvelbädden.

Malin Lobell skapar en skogsträdgård i en av odlingslådorna (närmast kameran). I en skogsträdgård odlas med naturen som modell. Växterna samverkar och stödjer varandra.
Kanten på odlingslådorna bildar en bänk. Malin Lobell låter bränna in teckningar, tankar och listan på växter i skogsträdgården på bänkens sittyta.

Gunnel Pettersson sår ett ”fält” med bovete som kopplas till verket ”Odlingen” i utställningen som handlar om att odla bovete och utveckla kunskap i att bereda bovete. Det är en del av experiment för det utopiska; att föreställa sig och undersöka vad vi gör här på denna plats i relation till omvärlden i ett mikroperspektiv